SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SAVM BAHSİ

<< 2355 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا عَبْدُ الْوَاحِدِ بْنُ زِيَادٍ عَنْ عَاصِمٍ الْأَحْوَلِ عَنْ حَفْصَةَ بِنْتِ سِيرِينَ عَنْ الرَّبَابِ عَنْ سَلْمَانَ بْنِ عَامِرٍ عَمِّهَا قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا كَانَ أَحَدُكُمْ صَائِمًا فَلْيُفْطِرْ عَلَى التَّمْرِ فَإِنْ لَمْ يَجِدْ التَّمْرَ فَعَلَى الْمَاءِ فَإِنَّ الْمَاءَ طَهُورٌ

 

Selmân b. Amir'den; demiştirki; "Rasûlullah (s.a.v.);

 

"Sîzden bîriniz oruçlu olduğu zaman hurma ile, hurma bulamazsa su ile iftar etsin. Çünkü su temizleyicidir." buyurdu.

 

 

İzah:

Nesâî, siyam; Tirmizî, zekât; îbn Mâce, sıyâm; Ahmed b. Hanbel, IV, 17-18, 213, 215.

 

Selman b. Amir: Ashabtandir. Bizzat Hz. Peygamber'den hadis rivayet etmiştir. Kü-tüb'i sittede rivayetleri mevcuttur. Cemel vak'asında 100 yaşında iken vefat etmiştir. [lbnu'l-Esir, Üsdü'l-ğabe, II, 416; İbn Hacer, Tehzibu’t-Tehzib, IV, 137; el-tsâbe, II, 62]

 

Hadis-i şerîf, oruçluların oruçlarını hurma ile açmalarım teşvik etmektedir. Bu emir, bu işin vacip olduğu­nu değil, mendub olduğunu gösterir.

 

İftar etmek için ilk planda hurmanın tavsiye edilmesi daha çok, hur­manın göze kuvvet verdiği hikmetine dayandırılıyor. Çünkü her ne kadar hurmanın çoğu gözlere zarar ise de, azı faydalıdır.'Tatlı olduğu için iştahı keseceği, böylece haddinden fazla yemeye mâni olacağı hususu da düşü­nülebilir.

 

Bazı âlimler bu hadiste, imanın tatlılığına ve isyanın acılığına işaret bulunduğunu söylemektedirler. Çünkü oruç tâatlerin en büyüklerindendir.

 

Hurmanın bulunmaması durumunda suyun tercih edilmesindeki hik­met de suyun temizleyici olmasıdır. Su ile iftar eden kişi, suyun temizleyi­ciliğinden dolayı iç ve dış temizliğine kavuşmuş olur.